10 mytov o zdravi

20.07.2010 18:14

Mýty o zdraví sa tradujú z generácie na generáciu a mnohé z nich sú veľmi užitočné. Nie všetko, čo človek od detstva považoval za pravdu, je však správne. dôležitá je prevencia chorôb a tiež spravná dieta nás ozdraví a upraví hmotnosť. Mýty nie sú vedecky podložené. Ak sa pseudopravda raz dostane do povedomia ľudí, veľmi rýchlo sa šíri, až sa stane mýtom a sotva kto o tom pochybuje. Kto chce ostať zdravý, mal by vedieť, čo je pravda a čo je iba výmysel...


,,Tehotná žena musí jesť za dvoch´´

Mýtus :Hovorí sa, že ak je žena tehotná musí dvakrát toľko jesť. Kto sa toho pridržiava, riskuje, že čoskoro veľmi priberie. Pravda :Organizmus ženy prekonáva počas tehotnosti veľké zmeny, ktoré umožňujú plodu vyvíjať sa a matke pripraviť sa na dojčenie. Na to všetko je potrebná vyvážená skladba potravy. Oveľa dôležitejšie ako množstvo jedla je to, čo tehotná žena je. Kôli zvýšeným nárokom organizmu na vitamíny a minerály je vhodné tieto nahrádzať hodnotnými potravinami. Treba vylúčiť vyslovene škodlivé potraviny, ako sú údeniny, mäsové výrobky, sladkosti, múčne jedlá z bielej múky alebo potraviny s vysoký obsahom tukov. Potrava by mala byť zvlášť bohatá na vápnik, železo, jód a kyselinu listovú. Zelenolistová a žltá zelenina obsahuje veľa betakaroténu a je tiež bohatá na železo, vitamín C, horčík, kyselinu listovú a vitamín B2. Skvelým zdrojom týchto látok sú aj strukoviny, predovšetkým sója, ktorá obsahuje veľa vápnika. Okrem toho je bohatá na vitamín B a E, leticín a nenasýtené mastné kyseliny. Aj orechy a semená(ľanové, slnečnicové, tekvicové, mak, sezam)majú podobné zloženie obsahu minerálov a sú tiež dobrým zdrojom vláknin. Úplne postačí, ak sa na tanieri objaví počas týždňa mäso v jednej až troch porciách(chudé, bez kože a viditeľného tuku, najlepšie hydina). Lepšou alternatívou namiesto mlieka je voľba nízkotučných mliečnych výrobkov, najmä so živými probiotickými kultúrami, ktoré upravujú trávenie a tvorbu vitamínov B v čreve.


,,Krvácanie znamená, že nie som tehotná´´
 

Mýtus :Viera, že menštruačné krvácanie vylučuje v každom prípade tehotnosť, môže za určitých okolností priniesť po niekoľkých mesiacoch veľké prekvapenie. Pravda :Môže sa stať, že v prvých dvoch až štyroch mesiacoch tehotnosti dochádza ku krvácaniu. Súvisí to s hormonálnym prebudovaním počas tehotnosti. Nejde o bežné menštruačné krvácanie, ale možno to porovnávať s krvácaním po požití tabletky. Po dvoch cykloch nastanú typické,,tehotenské pocity´´s napätím v prsníkoch a s nevoľnosťou, takže omyl vyjde najavo.


,,Hluchota je starecká choroba´´


Mýtus :Ako prosím? Väčšina ľudí si myslí, že nedoslýchavosť postihuje iba starších ľudí. Všeobecná mienka je, že uši strácajú proporcionálne s vekom kapacitu sluchu. Také ťažké poškodenie sa vyskytuje len u dôchodcov. To je omyl! Kto si myslí, že len starší ľudia zle počujú sa veľmi mýli. Pravda : V skutočnosti čoraz viac mladých ľudí nepočuje dobre. Takmer každý štvrtý mladý človek má poškodený sluch. Väčšina z nich sa k tomu dopracovala počúvaním príliš hlučnej hudby alebo už dávnejšie vďaka veľmi hlučným detským hrám. Hlučné koncerty alebo iné hlučné zábavy počas voľného času poškodia citlivé sluchové bunky vo vnútornom uchu. Sluch býva ohrozený aj na mnohých hlučných pracoviskách, pokiaľ človek nepoužíva ochranné prostriedky. Chrániť sa môžeme, ak sa budeme vyhýbať hluku a silnému ruchu. Deti treba viesť k tomu, aby si chránili svoj sluch.


,,Príčinou zápalu močového mechúra sú studené nohy´´


Mýtus :Keď nám,,mrznú´´nohy, tak sa nám okamžite zapáli močový mechúr. Je to falošný predpoklad. Teplý kúpeľ nôh je príjemný, nemôže však zabrániť zápalu močového mechúra(cystitíde). Pravda :Zápal močového mechúra nastáva vtedy, keď sa baktéria Escherichia coli dostane do močovodu, odkiaľ postupuje ďalej do mechúra. To sa môže stať pri veľmi častom sexe, preto sa cystitída nazýva aj,,chorobou medových týždňov´´. Infekcia močových ciest sa pre kratšiu močovú trubicu častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Odporúča sa vymočiť pred i po pohlavnom styku, čím sa vyplavia baktérie z močovej trubice. Príčinou môže byť aj nízky príjem tekutín. Pri dostatočnom množstve nápojov, ktoré prijímame sa vyplavujú baktérie z močovodu, čo zabráni zápalu. Ďalšou príčinou môže byť zadržiavanie moču. Čím dlhšie ostáva moč v mechúre, tým je pravdepodobnejšie, že stagnuje a umožňuje rast baktérií. Dôležitá je aj správna hygiena žien na toalete. Treba sa utierať spredu dozadu(smerom ku konečníku), aby sme tak zabránili,,stieraciemu efektu´´do mechúra. Escherichia coli je pre organizmus prospešná v hrubom čreve, kde tvorí súčasť užitočnej mikroflóry. Ak sa tieto baktérie napríklad nesprávnou hygienou na toalete dostanú do močového mechúra, vyvolajú zápal sliznice.


,,Návšteva v soláriu chráni pred slnečným spálením´´


Mýtus :Trocha hnedého základu získaného v soláriu chráni pred spálením na slnku. Kto tomu verí riskuje pravdepodobne fatálne následky umelého UV ožiarenia. Pravda :Slnko zo zásuvky má celkom iné zloženie ako prírodné. Okrem toho v niektorých soláriách dosahuje žiarenie vyššiu intenzitu ako slnko v Ekvádore. Základná hnedá farba pokožky, ktorú získavame v soláriu, nás nechráni pred spálením slnečnými lúčmi, ale škodí už skôr. Totiž spočiatku neškodné UV-A lúče môžu vyvolať kožnú rakovinu. Dermatológovia varujú:,,Ultrafialové lúče, či už prírodné alebo umelé, poškodzujú kožu a môžu viesť k rakovine.´´To znamená jediná účinná ochrana pred slnkom je :žiadne UV-ožarovanie, ale ľahké ochranné oblečenie alebo krémy, ktoré kožu bezpečne ochránia.


,,Metličky cievok na stehnách sú príznakom slabých žíl´´


Mýtus :Metličky cievok, najmenších žíl, ktoré sa tvoria ako červená sieť priamo pod kožou, sú problémom žíl. Pravda :Väčšinou ide iba o kozmetický problém. Príčinu treba však vyšetriť, pretože ľudia, ktorí majú problémy so žilami, mávajú aj spomínané metličky cievok. To znamená, že môžu byť signálom vážneho poškodenia žíl, ale nie je to vždy pravidlom. Ich vzniku nemožno zabrániť, ale možno ich odstrániť odborným ošetrením napr.pomocou lasera. Tieto červené metličky cievok sa síce považujú viacmenej za estetickú chybu, ale môže to byť aj oveľa zložitejší problém. Žilky sa totiž nerobia na povrchu tela, ale aj vo vnútri, a vtedy to už môže byť vážnejšie. Napríklad, na očnom bielku už vôbec nejde o estetiku. Podľa niektorých varovných signálov a ich počtu môžeme zistiť, či sa už nachádzame na hranici vážnejších problémov alebo dokonca ochorení(kŕčové žily, hemoroidy, podkolenné vredy). Ako varovné signály sa prejavujú :večer na lôžku ťažké nohy, nevysvetliteľná únava, výskyt kŕčových žíl u rodičov, časté krvácanie ďasien, kŕče v lýtkach, červené zapálené oči, svrbenie, nadváha. Ak sa3-5z uvedených príznakov vyskytuje, znamená to, že máme žily slabé a pórovité. Vzniká nebezpečenstvo kŕčových žíl alebo prestup krvi a vody do okolitých tkanív. Ak sa vyskytuje6až viac príznakov, znamená to, že metabolizmus spojivového tkaniva žíl je chorý. Dôsledkom sú poruchy prekrvenia, lámavosť ciev súvisiaca s nadmernou zrážanlivosťou krvi a ukladanie tuku a cholesterolu. Žily potrebujú vitamín C, bioflavonoidy, rastlinné ochranné látky, predovšetkým citrín a rutín a zinok, najdôležitejšiu stavebnú látku ciev.


,,Len tuční ľudia majú vysoký cholesterol´´


Mýtus :Tučné mäso, maslo, šľahačkové torty sú,,páchateľmi´´, ktorí nás privádzajú do obezity a zvyšujú hladinu nášho cholesterolu. Je to správne konštatovanie, nie je to žiaden mýtus. Veľa ľudí predpokladá, že len tuční ľudia majú zvýšený cholesterol v krvi, a to je falošná predstava. Kto je štíhli, ten si žije v hmlistej istote, ktorá je však mylná. Pravda :Aj celkom štíhli ľudia môžu mať vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Zákerné je to, že sa takto zväčša neodhalí rizikový faktor porážky a srdcového infarktu. Príčinou v tomto prípade nie je strava, ale vrodená porucha tukového metabolizmu, ktorá spôsobuje zvýšenú hladinu cholesterolu. Iba2-3%ľudskej populácie trpí na túto dedičnú formu. Pri ostatných postihnutých je skutočnou príčinou nesprávna strava. U týchto väčšinou zvýšená hladina cholesterolu nespôsobuje žiadne ťažkosti, len náhodou pri vyšetrení krvi sa tento fakt zistí. Stredne zvýšené hodnoty cholesterolu sa dajú zvládnuť redukovaným príjmom tukov a športovaním. U ťažších prípadov pomôže okrem nízkotučnej diéty už iba liečenie medikamentami.


,,Karotka je dobrá pre oči´´


Mýtus :Karotky ostria zrak –alebo videli ste už nejakého zajaca s okuliarmi? Znie to smiešne, ale, žiaľ, je na tom len kúsok pravdy. Pravda :Správne je, že betakarotén z mrkvy môže pozitívne ovplyvniť zrak v tme. Je známe a veľmi rozšírené, že problémy oka, ako je krátkozrakosť či ďalekozrakosť, sa žiaľ nezlepšia, ak konzumujeme veľa mrkvy. Napriek tomu nie je chybou jesť veľa zdrojov oranžovo zafarbenej zeleniny. Výhodou je, že má extrémne nízky obsah kalórií a súčasne betakarotén(predstupeň vitamínu A)pozitívne vplýva na mnohé procesy v látkovej premene. Funguje ako lapač agresívnych voľných kyslíkových radikálov, ktoré poškodzujú bunky a môžu vyvolať rôzne radikálové ochorenia(cukrovka, choroby srdca a ciev, sivý zákal, zníženie obranyschopnosti, rakovina). Pri konzumácii mrkvy a vôbec potravín, ktoré obsahujú betakarotén, môže ho organizmus optimálne zúžitkovať iba, ak sa potraviny uvaria alebo postrúhajú. Preto brokolica, tekvica, špenát či marhuľa, ktoré sú rovnako bohaté na karotén, by sa mali pred konzumáciou tepelne spracovať. Ukázalo sa, ževarením sa karotén nezničí, naopak zlepší sa jeho uvoľňovanie asi5-násobne.


,,Porucha činnosti žliaz je príčinou nadváhy´´


Mýtus :Za moje kilá navyše zodpovedá choroba žliaz. Toto je vo väčšine prípadov nemožné. Možno iba vtedy, ak nepracuje dobre hypofýza-podmozgová žľaza. Pravda :Tuční ľudia vo väčšine prípadov prijímajú viac energie z potravín a príčinou nadváhy je prejedanie ale aj málo pohybu. V niektorých prípadoch však môže ísť o poruchu látkovej premeny. Napríklad, ak máme štíhle nohy, ale neprimerane sme pribrali na bruchu, v tvári a krku a v ostatnom čase sa nám zvýšil krvný tlak. Tieto príznaky signalizujú poruchu nadobličiek. Ak je príčinou nádor nadobličiek, jeho chirurgickým odstránením sa môžu stratiť aj problémy s postavou. Hormón štítnej žľazy je veľmi dôležitý. Pri zníženej funkcii sa spaľuje menej živín a priberanie je takmer vopred naprogramované. Typickým znakom ľudí so zníženou činnosťou štítnej žľazy býva, že sú citliví na chlad, trpia na zápchu a v ostatnom roku pribrali viac ako8kilogramov. Rovnako i pri zníženej činnosti treba ísť k lekárovi a závadu liečiť. Ak cítime pálčivý hlad, dokonca hneď po najedení, môže to naznačovať poruchu podžalúdkovej žľazy, pankreasu, kde sa produkuje hormón inzulín. Ak chýba inzulín nastáva diabetes-cukrovka, ktorá ide ruka v ruke s nadváhou. Ak sme mali vždy výkyvy hmotnosti medzi2-3kilogramami a zrazu sme spozorovali väčšie zmeny, môže to prezrádzať znížené množstvo estrogénu v tele ženy. Pri menšom množstve telo spaľuje menej živín. Je to príznak u žien v prechode. Jediná možnosť je primerane znížiť príjem živín o300-500kalórií denne a zvýšiť pohybovú aktivitu.

 

Nemusím jesť zeleninu nadopujem sa vitaminami v tabletkach

 

Mýtus : ak budem brať pravidelne multivitaminové tabletky budem zdravý aj bez zeleniny a ovocia

 Pravda :vitamíny v tabletkach služia len na doplnenie, ak  už telo je choré a niektorý vitamín mu viac chyba,

 je chybou jesť veľa tabletiek miesto  zeleniny. Zelenina a ovocie obsahuje v surovom stave enzymy, ktoré prenašaju vitamíny do krvi a podporujú travenie aj ich vstrebanie a pozitívne vplývajú  na mnohé procesy v látkovej premene. Funguju tiež  ako lapač agresívnych voľných kyslíkových radikálov, ktoré poškodzujú bunky a môžu vyvolať rôzne radikálové ochorenia(cukrovka, choroby srdca a ciev, sivý zákal, zníženie obranyschopnosti, rakovina). Pri konzumácii mrkvy a vôbec potravín, ktoré obsahujú betakarotén, môže ho organizmus optimálne zúžitkovať iba, ak sa potraviny uvaria alebo postrúhajú a s pridavkom smotany či kvalitného oleja. Preto brokolica, tekvica, špenát či marhuľa, ktoré sú rovnako bohaté na karotén, by sa mali pred konzumáciou tepelne spracovať. Ukázalo sa, ževarením sa karotén nezničí, naopak zlepší sa jeho uvoľňovanie asi 5-násobne.